Гејминг мастер програми – спој уметности и ИТ-а

Универзитет у Крагујевцу један је од носилаца гејминг мастер програма у Србији, који спајају уметност и информационе технологије.

Акредитовани Мастер 4.0 студијски програм – Развој компјутерских игара, на крагујевачком Универзитету је уписало 25 кандидата.

Акценат је, између осталог, стављен и на пословне вештине неопходне за успех на глобалном гејминг тржишту, а циљ је повезивање техничких, природно-математичких и уметничких факултета са компанијама из ове области.

У изради Мастер 4.0 програма – Уметност и дизајн компјутерских игара и Развој комјутерских игара, учествовали су представници академске заједнице и успешних компанија из ове области.

Упис на ове програме, за запослене у гејминг компанијама, је прилика да на формалан начин унапреде своје знање, јер су то до сада чинили путем неформалних канала, учећи на интернету или кроз сам посао.

Оба програма имаће укупно 45 предмета и то из области дигиталне уметности, наративних техника, развоја игара, интерактивног рачунарства и пословних вештина.

Студенти ће бити у прилици да бирају предмете из сфере основног и напредног програмирања, музике и звука, а предавачи су професори са домаћих факултета и стручњаци са универзитета из иностранства.

Програм који се реализује на Универзитету у Крагујевцу окупио је предаваче са Природно-математичког, Филолошко-уметничког и Факултета инжењерских наука, Института за информационе технологије и представнике софтверских компанија, у којима ће студенти обављати стручну праксу.

Мастер 4.0 програми су резултат активности Иницијативе „Дигитална Србија“ на чији је предлог Министарство просвете, науке и технолошког развоја прошле године расписало Јавни позив за избор мултидисциплинарних мастер студијских програма који би повезали техничке и природно-математичке са уметничким факултетима и компанијама које послују на тржишту креативних индустрија.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *