ГИС платформа за боље управљање земљиштем на територији Шумадије

Пројекат Географско-информациони систем за град Крагујевац и партнерске општине Кнић и Рековац, вредан 172 хиљаде евра, финасира Европска унија.

Ефикасно пружање административних услуга, боље управљање земљиштем, као и коришћење електронских података, само су неки од циљева овог програма.

Реализација је у току, а финализација послова очекује се у марту.

Кључна питања за реализацију пројекта Географски информациони систем за град Крагујевац и партнерске општине Кнић и Рековац односи се на заједничку платформу Крагујевца и суседних општина, а ради унапређења сарадње.

Већ су набављени хардвер и дрон за видео снимање терена, а подаци ће бити смештени на јединствену ГИС платформу.

Пројекат обухвата лоцирање места на којима се налазе дивље депоније, положај контејнера и мапирање за превоз комуналног отпада.

Снимљено је и око 700 километара путне инфраструктуре у Крагујевцу и око 50 километра у општинама Кнић и Рековац.

Пројекат, који се спроводи у партнерству са општинама Кнић и Рековац, а који финасира Европска унија у вредности од 172 хиљаде евра, у платформи садржи и систематизоване податке који се односе на туристичке потенцијале града Крагујевца и суседних општина.

Ажурирани подаци имају немерљив значај за развој туризма у овом делу Шумадије, а потенцијални инвеститори који свој посао желе да развијају у области туризма имаће спремне и лако доступне информације.

Иначе, Градска управа за развој реализује више пројеката у сарадњи са Европском унијом и владом Швајцарске.

Неколико програма је фази реализације, а недавно је завршен и пројекат „Ефикасно и ефективно управљање имовином – утврђивање вредности имовине и нови организациони оквир“ који су спровели град Крагујевац и општина Баточина, у оквиру програма који реализује Министарство државне управе и локалне самоуправе, у сарадњи са Министарством финасија.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *