Глобално село у Плази

Захваљујући програму волонтерских пракси који организује традиционално највећа студентска организација АЈЗЕК у крагујевачкој Плази одржана је манифестација „Глобално село у Крагујевцу“.

Волонтери пристигли из 11 земаља широм света, углавном студенти, заинтересоване саговорнике упознали су са културом, традицијом,обичајима али и географијом земаља из којих долазе.

Млади студенти бораве у Србији шест недеља.

Волонтери у радионицма раније пријављену децу из Крагујевца у радионицама подучавају комуникацији, технологији, енглеском језику кроз овогодишњи слоган „Покрени своју будућност“.

„Глобално село“ оживљава идеју да је цео свет заправо једно велико глобално село и инспирише боље разумевање јединствености, различитости међу људима.

Део интернационалне атмосфере и духа који могу само да створе млади расут је у холу шопинг мола Плаза.

Живахни, насмејани, радознали и стрпљиви волонтери из: Египта, Марока, Туниса, Турске, Русије, Сингапура, Кине, Канаде, Азејберџана, Грчке у кружном штанду попут планете промовисали су своје крајеве.

Младу Кинескињу смо угледали док показује малом Крагујевчанину како се користе штапићи, држи лепеза.

Мароканке су послужиле госте на штанду грицкалицама националне кухиње.

Студенти из Сингапура на таблету воде малишане кроз свој град.

Многи од њих први пут су у Европи, Србији, Крагујевцу. О нашој земљи нису имали сазнања, али како је међу овом генерацијом пре сваког путовања интернет главни водич док су путовали ка Балкану, кажу упознали су се са значајним чињеницама.

Све их повезује исти утисак: свиђају им се људи, ћевапи лепиње.

Током месец и по дана боравка у Србији остаје времена и већ су видели Београд, Ниш, Нови Сад, а једна од волонтерки стигла је до Босне и назад.

С обзиром на површине земаља из којих долазе, младим волонтерима је сигурно и цео Балкан тесан.

Радознали и волонтери и њихови саговорници Крагујевчани утицали су да житељи глобалног села у Плази бар на један дан били су Шумадинци и Египћани.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *