Град демантовао погрешне информације о избеглицама

У локалној јавности, на друштвеним мрежама претходних дана несмотреним објављивањем вести 4. октобра под насловом: “Крагујевац дао сагласност да мигранти остају у Србији“, поједини портали довели су јавност у заблуду.

Они нису направили разлику између статуса интерно расељених лица, а то су држављани Србије са Косова и миграната који заправо иду у супротном правцу ка Европи.

У Градској управи је саопштено да ће само интерно расељена лица добијати куће, материјал за реновирање и да могу да се упишу као власници непокретности.

Градско веће дало је сагласност на закључење два Меморандума о разумевању између Данског савета за избеглице Србије и града Крагујевца, у оквиру реализације пројекта Одрживи повратак – подршка и оснаживање.

Циљ пројекта је да подржи одрживи повратак интерно расељених лица која желе да се врате на Косово.

Други Меморандум се односи на Подршку у обезбеђивању достојанствених стамбених решења и одрживом начину живота расељених и повратника у Србију из Европе.

Циљ је побољшање услова становања интерно расељених лица са Косова и повратника из процеса реадмисије у Србију, кроз стамбено збрињавање.

Тако је и настала највећа забуна, јер портали нису направили разлику између интерно расељених и миграната који иду ка Европи.

Поред наведених облика помоћи у току је пријава на јавни позив за доделу помоћи у виду пакета хране, једнократне новчане помоћи и огрева.

Град је од претходне године уз подршку Комесаријата за избеглице и миграције Републике Србије определио 23 милиона динара за побољшање услова живота избеглих и повратника по споразуму о реадимисији.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *