Град Крагујевац издвојио 4 милиона динара за персоналне асистенте

Локална самоуправа издвојила је, у овој години, четири милиона динара за персоналне асистенте.

Значајна услуга социјалне заштите намењена је особама са инвалидитетом које имају тешка телесна оштећења и нису у могућности да самостално обављају свакодневне послове. Услуге персоналног асистента тренутно користи седам особа.

У Центру за самостални живот особа са инвалидитетом наводе да постоји могућност да ову услугу добије још једна особа до априла следеће године.

Акредитована обука персоналних асистената одржана је у Центру за самостални живот особа са инвалидитетом. Деветоро незапослених са евиденције Националне службе за запошљавање прошло је обуку и добило сертификат Републичког завода за социјалну заштиту.

Тај документ омогућио им је да на најбољи начин помажу особама са инвалидитетом. Особе које имају висок степен телесног оштећења наводе да ангажовање персоналног асистента има немерљив значај у њиховом свакодневном животу .

Локална самоуправа је обезбедила новац за потребе ангажовања персоналних асистената.

У складу са законом, персонални асистент може да оствари накнаду за свој рад од 298,5 динара по сату, односно може да пружа услугу најмање четири, а највише осам сати дневно.

До сада је обуку за звање персоналног асистента стекло више од тридесет Крагујевчана. Ове године, први пут континуирано, у периоду од годину дана, захваљујући граду, особе са инвалидитетом могу да рачунају на услуге персоналног асистента. Програм се спроводи до априла 2020. године.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *