Сезона слава је почела. Они који се брину да је обилна српска трпеза претња по њихово здравље, треба да послушају савете лекара који кажу да све треба јести, али у умерeним количинама.
Из Завода за хитну медицинску помоћ апелују, да у време када се слави скоро свакодневно, обавезно треба повести рачуна о количини хране и алкохола коју уносимо у организам, како не би дошло до здравствених тегоба.
Славска трпеза не може се похвалити малом количином угљених хидрата, већ маснијом и калоричном храном. Истовремено је врло укусна и тешко јој се мже одолети.
Зато, се веома често дешава да долази до преједања и претераног уноса калорија.
У Заводу за хитну медицинску помоћ саветују да треба бити умерен и у храни и у пићу и треба узети „од свега по мало“.
Многи праве грешку и на славу одлазе празног стомака. Лекари кажу да се, у таквим ситуацијама, ствара ризик од надутости, болова у стомаку, али и повишен крвни притисак.
Статистика показује да просечан славски тањир у Србији има од четири до седам хиљада калорија, а да препоручени дневни унос калорија износи око 2.200 калорија.
Извештава новинарка РТК Ксенија Ђерковић.
https://youtu.be/oNpDtMti4Kk