Град наградио најбоље средњошколце и студенте ромске националности

У недељи која је посвећена припадницима ромске националности, најбољим средњошколцима и студентима, младим Ромима који су показали изузетан успех у раду и учењу, уручене су награде.

Награде у износу од 20 хиљада динара примило је 18 најбољих средњошколаца и 12 студената.

Град Крагујевац је на овај начин показао да уважава и цени постигнуте резултате младих Рома који ће у наредном периоду, након завршетка образовања, постати важан део шире друштвене заједнице.

Међу крагујевачким средњошколцима ромске националности који су постигли најбоље резултате током школовања нашли су се махом  млади из Друге крагујевачке гимназије, Средње стручне школе, Трговинско-угоститељске школе „Тоза Драговић“ и других школа који су се определили за различита занимања, а многа од њих су веома тражена на тржишту рада.

Гимназијалци ће наставити образовање на неком од факултета.

Студенти крагујевачког Унивезитета, али и још  неколико факултета у Србији, њих дванаесторо, такође су награђени.

Награде у износу од 20 хиљада динара подељене су у присуству   представнице немачке организације за међународну сарадњу ГИЗ, директора Асоцијације координатора за ромска питања, помоћника министра за људска и мањинска права и друштвени дијалог и градске већнице за здравствену и социјалну заштиту.

Град Крагујевац представља пример добре праксе када је реч о поштовању права маргинализованих друштвених група.

Иначе, Светски дан Рома биће обележен 8. априла свуда у свету како би се скренула пажња јавности на живот припадника ромске националности.

У Крагујевцу успешно ради осам ромских удружења која спроводе бројне активности, пројекте и програме чији је партнер локална самоуправа.  

Извештава новинар РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

              

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *