Градоначелник Крагујевца Никола Дашић посетио ФИН

Градоначелник Крагујевца Никола Дашић је са сарадницима посетио Факултет инжењерских наука.

Током посете овој високошколској установи, обишао је Лабораторију за колаборативну роботику и ергономију која је у формирању, Центар за инжењерски софтвер и динамичка испитивања и Лабораторију за бионжењеринг у оквиру које ће ускоро бити покренута и лабораторија за ПЦР дијагностику САРС-КОВ-2 , а коју је финансирала Влада Републике Србије.

Факултет инжењерских наука обишао је градоначелник Крагујевца Никола Дашић, како би се проширила и конкретизовала сарадња Града са овом високошколском установом.

Састанак са руководством факултета била је прилика да се размене информације, у циљу будућег запошљавања инжењера који су кључни фактор за привлачење инвестиција у граду.

У последње две године Факултет инжењерских наука потписао је уговор са 20 фирми, чиме је студентима обезбеђена пракса.

Разговарало се и о нерешеним комуналним проблемима, као што је недостатак паркинг простора.

Дашић је обишао и Лабораторију за колаборативну роботику и ергономију која је у формирању и од суштинске је важности за развој факултета у целини.

Центар за инжењерских софтвер и динамичка испитивања бави се развојем софтвера, прорачуном конструкција и експерименталним испитивањима за потребе иностране и домаће привреде и научно-истраживачких пројеката.

У оквиру посете, обишли су и Лабораторију за бионжењеринг у којој се спроводе истраживања и организује едукација у више научних поља.

У оквиру ње ће ускоро бити покренута и лабораторија за ПЦР дијагностику корона вируса.

Студенти су представили соларну клупу коју су пројектовали и израдили, а која служи за пуњење мобилних уређаја.

Иначе, Факултет инжењерских наука је у завршној фази акредитације новог студијског програма Инжењерство заштите животне средине.

У плану је да се већ у јуну упише прва генерација од 40 бруцоша.

Извештава новинар РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *