Градоначелник Никола Дашић обишао фабрику “Застава оружје”

Крагујевачка фабрика наменских производа је стожер развоја града и први индустријски центар на Балкану, рекао је приликом обиласка предузећа Застава оружје, градоначелник Никола Дашић.

У производњи Наменске ради преко 2600 Крагујевчана, а од њихове зараде живи и толико породица.

Фабрика је у време пандемије корона вируса очувала своје радне активности, а оружје високог квалитета из Крагујевца одлази у извозном програму широм света.

Производни погони предузећа Застава оружје указују да фабрика ради пуном паром и да су радне активности у великом замаху, упркос пандемији корона вируса.

Подаци говоре да фабрика успешно послује и да се широка палета производа извози на свим континентима света.

Након обиласка производног погона градоначелник је са Предрагом Стевовићем, чланом Градског већа за спорт, посетио гравирницу у којој мајстори гравери, на корицама пиштоља и пушака, праве права уметничка дела.

У крагујевачкој Наменској наводе да су у 2019. години остварили приход од 32,59 милиона евра.

Паралелно са војним програмом, развијена је и израда ловачког и спортског оружја које се извози  широм света.

Традиција фабрике Застава оружје траје од 1853. године када је радила као Тополивница.

Прва пушка која је произведена је М-48, а колевка српске индустрије, фабрика оружја у Крагујевцу, обликовала је  индустријски развој града који је у свету препознатљив као место са богатим индустријским наслеђем.  

Извештава новинар РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *