Контејнери за одлагање стаклене амбалаже у граду и на селу

Дан планете Земље обележава се данас. Сачувати здраву животну средину један је од циљева Националне стратегије Србије, а Крагујевац је један од пет градова у коме ће бити постављени специјални контејнери за одлагање стакла.

Јавно комунално предузеће Шумадија поставиће у наредном периоду 120 контејнера за одлагање стаклене амбалаже у градским насељима и сеоским срединама.

„Управљање стакленом амбалажом на Западном Балкану“  је пројекат који град Крагујевац спроводи у сарадњи са партнерима.

Контејнери од пластике у које може да стане хиљаду килограма стакла, а који подсећају на велико звоно биће постављени у градским насељима и на сеоском подручју.

У градском језгру планирано је више од шездесет стаклених звона, у приграду 14, док ће на сеоском подручју бити постављено 45 контејнера за прикупљање стаклене амбалаже.

Град Крагујевац из буџетског фонда за заштиту животне средине  издваја три милиона динара, а значајна средства издвојена су  за израду плана квалитета ваздуха и смањење штетних последица по здравље људи.

Партнери на пројекту „Управљање стакленом амбалажом на Западном Балкану“ локалној самоуправи су компаниј из Србије.

У Србији се годишње пласира 60 хиљада тона стаклене  амбалаже.

Сакупи се и рециклира свега 27 хиљада тона.

Остатак завршава у подрумима, оставама  и депонијама у природи.

У земљама Европске уније рециклира се 70 одсто стаклене амбалаже, а у Србији испод 50 одсто. 

Извештава новинар РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *