Градски дата центар до изградње државног под посебном заштитом

Градски дата центар у коме ће се чувати подаци града Крагујевца, градских управа, свих јавних предузећа и установа којe су у оквиру надлежности града, биће смештен у контејнер који ће имати посебну заштиту, у дворишту Безбедносно – информативне агенције у улици Саве Ковачевића, где постоји 24-часовни видео надзор и физичко обезбеђење, изјавио је у емисији Епицентар, члан Градског већа за информационе технологије Данило Савић.

Савић је подсетио да се приводи крају инсталирање опреме марке „Хуавеи“.

Реч је о кинеској донацији вредној два милиона долара за Градски дата центар који ће са радом почети до краја новембра.

Прва фаза подразумева обуку инжењера и пуштање Градског дата центра у рад.

Члан Градског већа за информациону технологију, електронску управу и Паметан град каже да ће миграција података трајати најмање шест месеци, јер је реч о осeтљивим информацијама.

Према његовим речима, лоцирање Градског дата центра у двориште Безбедностно-информативне агенције у Крагујевцу је привремено решење.

Тада ће Градски дата центaр бити у објекту који је наменски и прављен за те намене по важећим америчким стандардима, каже Савић.

Државни дата центар у Крагујевцу је инфраструктурни пројекат од националног значаја, у који ће Влада Србије уложити више од 30 милиона евра.

На парцели од четири хектара, која се налази у радној зони Феникс, биће изграђено 11 хиљада квадратних метара.

Државни дата центар, према ранијим најавама, чиниће два објекта и у њима ће бити смештено око 1.200 рек ормана.

Завршетак изградње Државног дата центра, који ће бити пет пута већи од постојећег у Београду, планиран је за јул следеће године.

Извештава новинарка РТК Јелена Јовановић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *