Градско веће усвојило предлог ребаланса буџета

Градско веће на данашњој седници усвојило је и упутило Скупштини града на разматрање одлуку о ребалансу буџета за 2017. годину, Стратегију здравствене заштите за наредне три године, као и план детаљне регулације дела радне зоне.
Сагласност је постигнута и око предлога којим ће у 4 крагујевачка вртића бити спроведен пројекат „Прва помоћ за децу“.

Увођењем и умрежавањем радио станица између кључних служби које брину у ванредним ситуацијама о безбедности грађана, рад на терену биће делотворнији, оценило је Градско веће.

Најважнија одлука о ребалансу доноси закључак да је буџет ове године остварен 75 одсто, да има суфицита, али и да је ове године Крагујевац био у стању банкрота.

Ребланс у номиналном износу се не мења, односно планирана цифра у буџету заустављена је на 7 милијарди 800 милиона динара. И тај износ је у највећем проценту и остварен, међутим вишак новца који се исказује долази из три основна разлога.

Две стотине милиона динара појављују се због кредита који су узети 2016. године, затим због измена апропријације и започетих инвестиција чија наплата пристиже 2018.

Јавне финансије у Крагујевцу ове године обележила је оцена Фискалног савета да је град у банкроту.

Градско веће усвојило је и Стратегију здравствене заштите, плански документ који је усаглашен са националном здравственом политиком, позитивним законским нормама и недавно усвојеним Законом о јавном здрављу.

Прилагођен локалним приликама уређен је да ојача сва три нивоа здравствене заштите.

Иначе, у 2017.- ој години за социјалну заштиту из градског буџета утрошено је близу 15 милиона динара од чега је око 8 милиона упућено разним удружењима и организацијама, а 5,8 милиона динара на пројекте за које је стално отворен конкурс.

Једна од новина која ће у наредном периоду заживети је и коришћење радио станица, којим ће у случајевима елементарних непогода и временских неприлика теренским службама омогућити поуздану комуникацију.

За покретање и умрежавање ових радио станица град ће издвојити 5, 8 милиона динара.

Поред тога, у наредном периоду биће потписани и појединачни меморандуми између државе и 4 крагујевачка вртића у којима ће се реализовати национални програм „Прва помоћ за децу“.

То значи да ће у ходницима вртића Цицибан, Наша радост, Чуперак и Лептирић део намештаја убудуће испуњавати и ормарићи са прибором прве помоћи.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *