Граду Крагујевцу одобрена средства за енергетску санацију

Министарка рударства и енергетике, Дубравка Ђедовић Хандановић, уручила је уговоре Граду Крагујевцу и другим локалним самоуправама које су добиле средства у овогодишњем програму енергетске санације породичних кућа и станова.

По овом јавном позиву за субвенције домаћинствима држава је обезбедила око две милијарде динара, десет одсто више у односу на прошлу годину.

Грађани ће моћи да замене столарију, фасаду, изолацију, неефикасне котлове, поставе соларне панеле и колекторе, уз субвенције које иду од 50 до 65 одсто вредности инвестиције.

Такође, први пут ће бити расписани посебни јавни позиви за енергетски угрожене купце, који ће моћи да добију субвенције до 90 одсто вредности улагања.

Свака мера енергетске санације од замене прозора и врата, побољшања изолације, замене котлова, уградње соларних панела помаже у смањењу потрошње енергије и побољшању квалитета животне средине.

Град Крагујевац је у 2023. години уручио укупно 329 уговора у оквиру програма подршке енергетске санације кућа и станова. За 2024. годину, по Програму енергетске санације породичних кућа и станова који не спадају у социјално угрожену категорију грађанима, а који спроводи Град Крагујевац, укупно је опредељено 27.500.000 динара, учешће Министарства рударства и енергетике износи 16.500.000 динара, а учешће Града Крагујевца износи 11.000.000,00 динара.

У оквиру Програма енергетске санације породичних кућа и станова који се односи на суфинансирање подршке социјално угроженим грађанима који спроводи Град Крагујевац, укупно је опредељено 5.000.000 динара, учешће Министарства рударства и енергетике износи 3.000.000 динара, а учешће Града Крагујевца износи 2.000.000 динара.

У име Града Крагујевца уговоре је потписала Снежана Петровић, в.д. начелника Градске управе за развој и инвестиције.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *