Грбице – прво еколошко село у Србији

Једно од најразуђенијих места у околини Крагујевца је село Грбице, које је деведесетих година проглашено за прво еколошко село у Србији.

Раскошна лепота пејзажа, родне оранице, воћњаци и ливаде синоним су овог шумадијског места.

Осим тога, Грбице је село које је на мапи Србије евидентирано и као место које има и културно историјски значај, због цркве Светог пророка Илије.

Ово рурално подручје постојало је у време раног неолита, кажу историчари.

У емисији Шумадијски праг која је на програму недељом после вести у подне истраживали смо зашто је село еколошко и како људи живе у Грбицама.

Грбице је за прво еколошко село у Србији званично проглашено 1997. године.

Ово село раскошне лепоте, родне земље на којој подједнако добро успевају житарице,воћарске и повртарске културе од Крагујевца је удаљено свега десет километара.

Село је веома разуђено, а у више од три стотине кућа живи око хиљаду становника.

На улазу у село поносни житељи поставили су таблу на којој је значајан податак да је то село нетакнуте природе, па је као такво и проглашено еколошким местом.

Село Грбице препознатљиво је као место које припада раном неолиту.

Доказ за ту тврдњу представљају пронађени остаци грнчарског посуђа, накита и пољопривредног алата на које су ратари наилазили приликом пољопривредних радова.

У Грбицама, за разлику од многих шумадијских села у којима доминирају старачка домаћинства, живи велики број младих. Становници се баве свим пољопривредним гранама.

Црква Светог пророка Илије, саграђена давне 1890. године проглашена је за културно историјско добро Србије.

Подигнута на остацима средњевековног храма, представља прави пример моравског градитељства у Србији.

У селу ради и издвојено одељење Основне школе Свети Сава из Крагујевца у којој двадесет троје основаца похађа четвороразредну наставу.

Тешка демографска слика српских села заобишла је шумадијске Грбице, село чисте и нетакнуте природе, које је са великим разлогом проглашено за прво еколошко село Србије.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *