H2О пројекат – усвајање здравих стилова живота код припадника ромске заједнице

Најважнији резултат пројекта H2О, који реализује Образовно културна заједница “Романипен“ у оквиру Еразмус плус програма стратешког партнерства, је унапређење здравих животних навика ромске популације.

Пројекат спроводи Роиманипен са још шест партнерских организација из Словеније, Ирске, Шпаније, Португалије, Мађарске, Хрватске и Универзитетом из Солуна за образовање здравствених радника.

Реализацијом пројекта развија се јединствен програм здравственог описмењавања припадника ромске заједнице који је прилагођен и намењен припадницима ромске популације. Тако се утиче на оснаживање ромске заједнице у области здравља, а кроз едукативну компоненту пројекта Роми развијају своју здравствену писменост.

У плану је и потписивање Меморандума о сарадњи између Института за јавно здравље Крагујевац и Образовно културне заједнице “Романипен“, који су током ове године у партнерству са здравственим институцијама и партнерским организацијама из Словеније аплицирали са пројектом Фортуна.

Крагујевац је пример добре праксе када је у питању социјална инклузија ромске националне мањине.

Циљ пројекта Фортуна је да подржи развој културолошки осетљивих, инклузивнијих и приступачних медицинских пракси у словеначком и српском здравственом систему. Задатак је и да се обезбеде правичне здравствене услуге према осетљивим групама становништва.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *