Хроничне незаразне болести и репродуктивно здравље

Трибином “Могућност примене резултата истраживачких пројеката“ који је реализовала катедра за социјалну медицину, Факултет медицинских наука је обележио 7. април – Светски дан здравља.

Трибина је била намењена свим здравственим радницима, а пре свега гинеколозима, психијатрима и ендокринолозима.

Поводом Светског дана здравља, у амфитеатру Факултета медицинских наука, представљен је пројекат “Повезаност хроничних незаразних болести и репродуктивног здравља у популацији жена централне Србије“.

Специфичност пројекта је то што су га реализовали наставници Факултета медицинских наука, у сарадњи са студентима шесте године на предмету Социјална медицина.

Република Србија има једну од највиших стопа смртности од карцинома грлића материце у Европи.

Кроз овај пројекат проучавана је повезаност хроничних незаразних болести и репродуктивног здравља жена на територији Централне Србије.

Циљ пројекта је да се подигне ниво здравствене писмености код популације жена у репродуктивном периоду, где би велику улогу у превентивним активностима имали Институт за јавно здравље Крагујевац и Домови здравља.

Трибина је остварила свој основни циљ, а то је да подсети и укаже на право на репродуктивну здравствену заштиту и негу и право на репродуктивно самоопредељење.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.