Хуманитарни радио – И суграђани са инвалидитетом имају право на информације

Хуманитарни интернет радио настао у оквиру Удружења грађана „Експрес“ ради од 2012. године.

Локална самоуправа и Национална служба за запошљавање обезбедиле су материјална средства за програм који се емитује 24 сата.

Осим емисија намењених особама са инвалидитетом, слушаци хуманитарног радија могу да се информишу о активностима људи са посебним потребама у Крагујевцу и акцијама хуманитарних удружења.

Хуманитарни радио у Крагујевцу једини је овакве врсте у Србији и на Балкану.

Јединствен у Србији и на Балкану, хуманитарни интернет радио емитује некомерцијални садржај, у коме је запослено неколико људи.

Програм је усмерен ка промоцији свих људских вредности, али и садржајима који се односе на особе са инвалидитетом.

На радију осим новинара раде и техничари, тонци, фотографи, сниматељи, водитељи. Имају и своју Веб страницу.

Из градске касе за функционисање овог интернет радија издвојено је за ову годину око 700 хиљада динара, а Национална служба за запошљавање издваја још 450 хиљада динара за запослене.

„Говори, да би те видео“ и „Пут ка успеху“, су најслушаније емисије Хуманитарног радија, а водитељи и новинари се труде да кроз емисије које реализују са гостима, говоре о најактуелнијим темама које интересују особе са инвалидитетом.

Осим тога, запослени прате и активности које организује локална самоуправа, а које се односе на особе са посебним потребама. У студију Хуманитарног радија реализује се програм који осмишљавају и крагујевачка хуманитарна удружења.

Слабовиди маратонац Горан Николић, који је јавности познат по бројним спортским активностима, често гостује на Хуманитарном радију и наводи да је оснивач овог медија, почивши Бранко Лукић имао визију да направи и хуманитарну телевизију.

Запослени у Хуманитарном радију подсећају да и суграђани са инвалидитетом имају право на информације и суживот са људима који не припадају рањивим категоријама људи.

У Хуманитарном радију наводе да су веома отворени за сарадњу и да ће свако волонтерско ангажовање бити добро за Крагујевчане који се суочавају са бројним недаћама које носи живот особа са инвалидитетом.

Извештава новинар РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *