И Крагујевац у борби против климатских промена

Град Крагујевац je један од осам градова и општина у Србији, награђених за пројекат Локални развој отпоран на климатске промене, на шта је Град Крагујевац одговорио темом: „Крагујевац, отвореним подацима у борби против климатских промена“.

За реализацију пројекта, Град је добио 9000 евра, а средства је обезбедио Програм Уједињених нација за развој.

Пројектна идеја „Крагујевац, отвореним подацима у борби против климатских промена“ има за циљ отварање података и приступ грађанима подацима који се односе на потрошњу енергије и емисије гасова са ефектом стаклене баште на територији Крагујевца.

На овај начин ће се створити могућност да се отворе нова „зелена“ радна места путем енергетске санације јавних и стамбених зграда.

Град има ИСЕМ базу, тачније информациони систем за енергетски менаџмент, који се користи за прикупљање података у јавним зградама.

Реализацијом пројекта систем постаће видљив свим грађанима, а постојаће и могућност надоградње ИСЕМ базе у делу који се односи на потрошњу енергије у стамбеним зградама, као и на податке о загађењу животне средине.

Прегледом базе, грађани ће имати увид у податке о количини потрошене воде, електричне и топлотне енергије за стамбене и јавне зграде.

Корисници објеката моћи ће лако и брзо да виде колико енергије троши било која јавна или стамбена зграда, упореде индикаторе потрошене енергије, и на основу тога моћи ће да се одреде приоритети које ће зграде бити енергетски саниране.

Пројекат Локални развој отпоран на климатске промене, је петогодишњи пројекат чији је циљ да се кроз партнерство јавног, приватног и цивилног сектора, смање емисије гасова са ефектом стаклене баште и локалне заједнице у Србији учине отпорнијима на промене климе.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.