Опшина Кнић добила две агрометеоролошке станице

У циљу подршке сектору воћарства у оквиру пројекта „Шумадијска шљива“, на територији Шумадије постављено је 15 агрометеоролошких станица.

Општини Кнић припале су две станице, а налазе се у Честину и Кусовцу.

У циљу прикупљања важних метеоролошких података, на основу којих је потребно применити одговарајуће мере заштите на њивама, у општини Кнић постављене су две агрометеоролошке станице, које може да користи око 4000 пољопривредника из овог краја.

Станице се налазе у Кусовцу и Честину и таквим распоредом покривена је цела општина.

Подаци са станице шаљу се Пољопривредној саветодавној и стручној служби у Крагујевцу, где се селектују, обрађују и прослеђују Прогнозно извештајној служби. Одатле СМС поруком стижу до пољопривредних произвођача који су умрежени у систем.

До сада је више од 500 пољопривредника дало сагласност да њихов број телефона буде у бази података и они ће редовно добијати извештаје са терена на коме раде.

Агрометеоролошке станице прикупљаће комплетне метеоролошке податке о темптератури и влажности ваздуха и земљишта, брзини ветра, ризику од градоносних облака, најави сушног периода и препорукама за примену мере заштите, уколико је нека од пољопривредних култура у опасности од болести или штеточина.

Пољопривредна саветодавна и стручна служба Крагујевац је за Шумадију путем пројектног програма обезбедила 15 агрометеоролошких станица, које ће стратешки бити распоређене у овом округу.

У Книћу и гружанском крају развијена је повртарска производња, док се у селима између Крагујевца и Тополе углавном узгаја воће.

Извештава новинарка РТК Бојана Крстић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *