Крагујевац у „фокусу“ са Амиџиним конаком

Министарсто културе и информисања увећало је средства из републичког буџета намењена локалним самоуправама на 320 милиона динара.

Пројекат „Градови у фокусу“ наишао је на добар одзив локалних администарација и град Крагујевац конкурисаће са пројектом обнове Амиџиног конака, то је речено приликом посете министарке културе и информисања, Маје Гојковић, Легату Николе Коке Јанковића.

Током посете легату министарка је изразила наду да ће ове године уметнички простори поново вратити стару и дочекати нову публику.

Култура је била и све време је највећа друштвена жртва  пандемије корона вируса.

Скоро годину дана уметничке дворане или су затворене, или раде са ограниченим бројем посетилаца или у дигиталном простору.

Најављени велики пројекти односно адаптације установа културе по свој прилици и ове године зависиће од епидемиолошке ситуација.

Охрабрује чињеница да су се у Београду одазвала сва позоришта, сви људи који се баве културном и сценском уметношћу вакцинацији.

Повратку у концертне, позоришне, филмске дворане надају се сви.

Легат Николе Коке Јанковића дели судбину свих установа културе односно посетиоце броји на прсте једне руке због епидемиолошких мера.

Али и у таквим околностима није заборављен нови уметнички простор.

Приближава се пуних сто дана рада садашњег сазива Владе.

Један од 20 циљева које је на почетку мандата министарка културе Маја Гојковић задала је и конкретан рад на децентрализацији културе Републике Србије.

Гојковић каже да је много пута ова прича била поновљена, али и да верује да ће њен активнији рад на терену допринети децентрализацији културе, која је неопходна да би једна држава била модерна, пратила светске културне токове, вратила стару и увела нову публику у Установе кулутре.

Извештава новинар РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.