Иницијатива за измену Закона о раду

Савез самосталних синдиката Србије упутио је Влади иницијативу за измену Закона о раду и предложио решење за очување гранских колективних уговора у реалном сектору и заустављање процеса све веће експлоатације радника од стране послодаваца.

Савез самосталних синдиката Србије упозорава да уколико члан 257 Закона о раду не буде промењен, грански колективни уговори нестаће са социјалне сцене. То ће, сматрају у Синдикату, имати несагледиве последице по раднике у Србији.

Изменама закона о раду, из 2014. године, практично су обесмишљени колективни уговори, јер је немогуће да функционишу на начин који би обезбедио равноправно пословање за све, став је овог Синдиката.

Унето је решење које би укинуло могућност да колективни уговори добију проширено дејство, јер највећи број послодавачких организација нема потребан број запослених.

На основу иницијативе неколико грана синдиката, у којој је учествовао и самостални синдикат металаца Србије, покренута је промена Закона о раду.

Тим законом погођено је више од милион радника у реалном сектору, попут грађевинарства, пољопривреде, металског сектора, хемије и неметала, јер запослени који обављају исте послове не могу да добију исту зараду, утврђену колективним уговором, наведено је у саопштењу Савеза самосталних синдиката Србије.

Савез самосталних синдиката Србије очекује да Влада и Министарство рада прихвате ову иницијативу, укину законски минимум и омогуће да се услови рада, права и обавезе запослених у реалном сектору изједначе смањи нелојална конкуренција.

Иначе, за среду 24. јануар заказан је састанак председника самосталних синдиката металаца Србије, како би размотрили реализацију покренутих предлога измена закона, колективних уговора и дешавања у привреди.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *