Шумадијски управни округ има највећи број одгајивача оваца у Србији, а Удружење одгајивача оваца Србије са седиштем у Крагујевцу формирано је прошле године.
Чланови Удружења планирају да покрену производњу, пласман и прераду меса у оквиру велике кланице, где би се овчије и јагњеће месо припремало за домаће и за инострано тржиште.
Тим поводом, наченица Шумадијског управног округа, Биљана Илић Стошић, организовала је састанак са представницима општина у Шумадији, града Крагујевца,
Пољопривредне саветродавне стручне службе, члановима Удружења овчара и стручњацима Пољопривредних факултета и Привредне коморе Србије.
Шумадијски управни округ би, на основу одличног географског положаја и значајног броја одгајивача оваца, био идеално место за отварање кланичних и прерађивачких капацитета.
У Србији се око 150 хиљада регистрованих пољопривредних газдинстава бави овчарством, а узгој оваца има велику перспективу и у будућности.
Овчје и јагњеће месо се конзумира свуда у свету, а иако је потрошња ове врсте меса у Србији на много нижој лествици у односу на друге земље јер се свега три килограма овог меса годишње троши по глави становника, извоз предстваља велику шансу.
У Србији постоје само четири специјализоване кланице које имају лиценцу за извоз овчјег и јагњећег меса у земље Европске уније.
Овчари су незадовољни и тренутном ценом меса. Килограм живе ваге кошта 160 динара, па се већ деценијама уназад бележи пад овчарске производње од 1,5 до 2 процента годишње.
Отварање специјализоване кланице за прераду овчјег и јагњећег меса променило би ту слику.
Начелница Шумадијског управног округа Биљана Илић Стошић велику развојну шансу за Шумадију види у отварању специјализоване кланице која би била од националног интереса.
У Србији се годишње произведе око милион и по јагњади, а Шумадија има одличне природне ресурсе.
Вегетациони период је довољно дуг за производњу кабасте хране, а повољан географски положај и инфраструктура представљају добар почетак за планове и реализацију идеје о отварању специјализоване кланице.
Шумадија остварује извозни суфицит када је реч о извозу ракије и вина, а на тој лествици могло би да се нађе и овчје и јагњеће месо које би имало одличну прођу на арапском тржишту, али и земљама Европске уније.
Извештава новинар РТК Катарина Мировић.
*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.