Инклузија особа са инвалидитетом у културни живот

Технолошки капацитет сајта Галерије Николе Коке Јанковића је унапређен, са циљем да буде доступнији и приступачнији особама са сензорним инвалидитетом.

У организацији Удружења Форума младих са инвалидитетом Крагујевац, овај пројекат је реализован уз финансијску подршку града.

Инвалидитет као социолошки феномен узрокује многе баријере, као и велику друштвену искљученост особа са различитим врстама инвалидитета.

Са циљем културне инклузије, слабовиди, глуви и наглуви, као и дислексичне особе од сада несметано могу да погледају културне садржаје на сајту Галерије Николе Коке Јанковића. За особе са инвалидитетом овакав пројекат од велике је важности.

Кроз осам инклузивних и интерактивних мултимедијалних презентација, особе са инвалидитетом моћи ће равноправно да партципирају културном животу.

То представља добар начин да особе са инвалидитетом културним садржајима мотивишу дух и јачају свест о сопственим правима и могућностима.

Град Крагујевац подржао је и финансирао пројекат „Галерија Николе Коке Јанковића”.

У припреми за другу половину децембра је и тактилна изложба намењена слепима и слабовидима.

Интеракција са делима Николе Коке Јанковића од рељефа, портрета, фигурина, ситне пластике, дела различитог формата, омогући ће тактилни доживљај слепима и слабовидима.

Поставку која ће бити доступна у Галерији Николе Коке Јанковића, финансирало је Министарство културе и информисања.

Извештава новинарка РТК Наташа Радивојевић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *