Институт за јавно здравље Крагујевац додатно ће тестирати још 40 Крагујевчана

Од почетка пандемије Корона вируса, у Крагујевцу је забележено 68 заражених Ковидом-19. Од почетка пандемије Корона вируса, у Крагујевцу је забележено 68 заражених Ковидом-19.

У последњих осам дана није забележен ниједан нови случај, па је тако наш град, у односу на број становника, град са најмање заражених Корона вирусом у Србији.

Информација да је у Крагујевцу 120 заражених, која се појавила на сајту covid19.rs, збунила је Крагујевчане.

У Институту за јавно здравље, који је до сада узимао брисеве, објашњавају да је до разлике у бројевима дошло, због брзих тестова који су рађени у Клиничком центру Крагујевац.

Институт за јавно здравље Крагујевац од почетка појаве Корона вируса у Србији узима узорке потенцијално заражених Ковидом-19 и шаље их на анализе у три лабораторије у Београду.

До сада је, по резултатима крагујевачког Института, од почетка пандемије евидентирано 68 заражених Ковидом 19 у Крагујевцу.

Сви прикупљени резултати из целе Србије налазе се на званичном сајту Владе Републике Србије covid19.rs.

Претходних дана на овом сајту појавила се информација да је у нашем граду на Корона вирус позитивно 120 особа, што је скоро дупло више од онога што је пријавио крагујевачки Институт.

По речима директора Института за јавно здравље Драгана Васиљевића до разлике у бројевима дошло је због брзих тестова који су претходних дана коришћени у Клиничком центру Крагујевац.

Дијагностификовање Ковида-19 врши се на неколико начина.

Од самог почетка крагујевачки Институт узима брисеве носа и грла на ПСР техници што је и најрелавнтнија метода по свим светским стандардима, док је брзи тест преко крви значајан за клиничко дијагностификовање.

Међутим, након брзог теста непходно је урадити још једно додатно тестирање што је и у плану за пацијенте којима је ова врста тестова рађена у Клиничком центру.

Републички кризни штаб након јењавања Корона вируса одлучио се на масовно тестирање, како би се утврдило колико је грађана имуно на вирус.

Током прве студије очекује се да ће бити тестирано око 7000 породица, односно 17 000 грађана.

Институт за јавно здравље један је од ретких у Србији који има могућност да ради ове тестове, те планира да у наредном периоду организује тестирања у сарадњи са Министарством здравља.

У плану је и набавка ове врсте тестова, како би Крагујевчани који нису у плану тестирања на свој захтев могли да провере да ли имају антитела на Ковид 19 или не.

Извештава новинар РТК Иван Ганић

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *