Интернационални фестивал уметника хармонике повезује младе уметнике

Интернационални фестивал уметника хармонике који се у Крагујевцу одржава 31. пут јединствена је уметничка манифестација у свету.

Пред публиком се представљају победници највећих светских такмичења, али и водећи педагози. Ова манифестација повезује младе уметнике из целог света.

Фестивал се одржава уз подршку Министарства културе, града, Музичке школе, Музичког центра, ФИЛУМ-а.

Фестивал је одредио Крагујевац као светски центар хармонике.

Овогодишња манифестација окупила је младе уметнике из Кине, Украјине, Србије, Хрватске. Градски камерни оркестар Шлeзингер и Крагујевачки академски оркестар акордеониста такође су учествовали у програму.

Први Интернационални фестивал уметника хармонике одржан је у Крагујевцу 1988. године.

Учесници су током више од три деценије млади и успешни уметници, победници најпрестижнијих музичких такмичења која се оджавају у Италији, Шпанији и Немачкој.

Један од победника светских такмичења је и Крешимир Лулић, рођен у Загребу, данас на студијама на Данској Краљевској Музичкој академији у Копенхагену.

Извођачку каријеру гради успешно како у солистичким, тако и у категоријама камерне музике.

Фестивал је несумњиво утицао на развој крагујевачке школе хармонике, као и културну понуду  града.

Последњих година реализују се заједнички наступи солиста и оркестара.

Већина уметника, победника такмичења, учествује на међународним семинарима, чланови су сценских ансамбала, учествују у позоришним представама, радио и телевизијским програмима.

Извештава новинар РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *