Инвестиција Фијата – нова перспектива за раднике и кооперанте

Представници Владе Србије и компаније Стелантис потписали су уговор о финансирању производње електричних аутомобила у фабрици у Крагујевцу.

Нова инвестиција у крагујевачкој фабрици аутомобила процењена је на 190 милиона евра, од чега ће из републичког буџета бити издвојеноп 48 милиона евра.

Од 2024. године креће производња електричног возила којиће, према најавама, бити намењенс редњој класи.

Које предности доноси ова инвестиција – питали смо грађане, економисте, представнике синдиката у Фијатовој фабрици и Привредне коморе Србије.

У синдикату очекују веће радно ангажовање и веће зараде, док економисти очекују већа улагања и извоз, као и конкурентну домаћу ауто-индустрију.

Прелазак са класичних бензинских и дизел мотора на електрични условљава техничко-технолошко усавршавање и прилагођавање таквом послу у фабрици, што значи да ће у наредном периоду фабрика морати да се опрема, али и да се запослени обучавају и усавршавају.

До почетка производње, који је најављен за 2024. годину управо ће се на томе радити, тврде у Самосталном синдикату крагујевачке фабрике.

Грађани Крагујевца, за сада, са несигурношћу, коментаришу инвестиоцију Фијата и најаву производње екектричних аутомобила у Крагујевцу у будућности.

Нова инвестиција Фијата је сјајна вест за комплетну привреду Крагујевца, али и Шумадијског и Поморавскох округа, оцењује декан Економског факултета у Крагујевцу, проф. др Петар Веселиновић и додаје да нови хибридни модел захтева велика улагања, потпуно нову платформу са софистицираном технологијом и адекватно обучен кадар.

У Привредној комори Србије кажу да је уговор о производњи електричног модела у Крагујевцу сигнал поверења у српску економију и наше тржиште.

Србија постаје део једне од четри највећих глобалних компанија и место где ће се ће правити финални производ, који ће бити бренд српске привреде и индустрије.

Очекује се да ће се едукације у средњим школама и факултетима прилагођавати најновијим технологијама, што ће отворити домаће тржиште за многе друге аспекте производње.

Ова инвестиција и добробити које доноси земљи указују да Србија улази у процес модерне електричне и енергетске мреже, која мора да се прилагоди једном потпуно другачијем и модерном стилу живота, закључују у Привредној комори Србије.

Извештава новинар РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *