Испуњени захтеви произвођача млека и одгајивача говеда

Прелевмани за тврде сиреве биће повећани на 300 динара по килограму, а биће уведени прелевмани на евапорисано млеко у износу од 300 динара.

Субвенције по грлу за приплодне млечне краве биће подигнуте са 30.000 на 40.000 динара и исплаћиваће се по јавном позиву који је у току.

Ово су резултати је јучерашњег састанка представника Удружења одгајивача говеда централне Србије и  Удружења произвођача млека Мачванског округа са председником Србије Александром Вучићем и министрима.

Председник Удружења одгајивача говеда централне Србије Милија Паламаревић задовољан је договореним, јер су испуњени готово сви захтеви које су представници произвођача млека и одгајивача говеда имали.

Председник Удружења одгајивача говеда централне Србије које окупља 416 произвођача млека, Милија Паламаревић има 34 године и сточарством се, како каже, бави од малих ногу, уз родитеље.

Данас има око 150 грла и дневну производњу од око 1.700 литара коју предаје млекарама.

Он је подсетио да су одгајивачи говеда у претходна четири месеца упозоравали на лошу ситуацију у млекарству, како због драстичног пада цене, тако и због загушења са увозним млечним производима, а да је новим мерама које је усвојила Влада то заустављено.

Паламаревић објашњава да је сточарска производња јако осетљива, а да је је јака суша у последње две године посебно погодила газдинства која немају новац да наставе да се баве сточарством и производњом млека.

Године 2002. било је 780 хиљада газдинстава, а сада је нешто више од 260 хиљада газдинстава.

Број говеда се четири или пет пута смањио и Паламаревић каже да су за то најодговорније млекаре.

Зато апелује на млекаре да не пробају више са „обарањем“ цена, јер ће произвођачи ићи у, како каже, ићи у физичке блокаде млечних производа. Само ејдан захтев није испуњен.

У удружењу оцењују да је потребно месец и по дана да се залихе млека и млечних производа потроше, да би цена млека „отишла на горе“.

Састанку представника удружења и председника Србије присуствовали су и министарка привреде Јелена Танасковић, министар финансија Синиша Мали и Томислав Момировић, министар унутрашње и спољње трговине.

Извештава новинарр РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *