Историјски архив Шумадије ускоро добија депо

Просторни проблем Историјског архива Шумадије, стар више деценија, ускоро ће бити решен, потврдио је за Радио телевизију Крагујевац Миљан Бјелетић, члан Градског већа за културу.

Завршетак пројектовања и монтаже објекта који ће бити у функцији депоа, према Бјелетићевим речима, очекује се крајем године.

Депо ће бити смештен до зграде Историјског архива Шумадије и захваљујући том објекту биће олакшано функционисање ове установе културе.

Одлуком о буџету града за текућу годину овај пројекат је процењен на 22 милиона динара. Град Крагујевац финансира израду пројектне документације и извођење радова. То је важно за Историјски архив Шумадије имајући у виду и њихову територијалну надлежност и циљ постојања, али и чињеницу да су они чувари нашег културног идентитета. Говоримо о богатој ризници наше историје од пре два века и више, а најстарији документ датира из 1756. године. С обзиром на документацију коју друге општине дају Историјском архиву, као и фирме које одлазе у стечај, од изузетног је значаја ово унапређење у области културе када говоримо о инфраструктури, рекао је Бјелетић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *