ИТ Дан у Крагујевцу

У Бизнис иновационом центру у организацији града Кргујевца одржан је ИТ Дан посвећен успостављању сарадње са водећим светским фирмама које имају искуства у реализацији система сервиса паметних градова.

Представнцима овдашње локалне самоуправе и предузећа представили су се делегати шест израелских компанија који су упознали са капацитетом и концептом Памтеног града.

Са менаџерима израелских компанија у Крагујевцу је боравила и заменица амбасадорке Израела у Србији Маа Јан Бент која је и отворила скуп. Сплет историјских околности повезао је два народа у прошлости.

У Крагујевцу је својевремено постојала “Заједница Јевреја” и то је довољна историјска основа за наставак добрих односа народа које дели Средоземље.

Намера је да се партнерство овдашње локалне администрације и амбасаде Израела одвија и у будућности, оценила је заменица амбасадора Израела.

Интезивни контакти огледају се у све већем броју заједничких програма као што су “Дани Израела” у Крагујевцу,поље иновација и технологије следећа је област у којој је очекује и могућа је сарадња у обостраном интересу.

Упознавање израелских партнера са нашим градом, размена искустава и планова за наредни период, теме су састанка.

Концепт паметног града већ се примењује на примеру јавног градског превоза, односно са одговарарјућом апликацијом грађани добијају информације о реду вожње, постоји и могућност преко апликације видети квалитет ваздуха у Крагујевцу, сензор са алергенима обавештава кориснике о њиховој концентрацији, па грађани могу да планирају своје кретање.

Проналажење слободног паркинг места је тренутно највећи комунални проблем у Крагујевцу, па је један од циљева концепта да апликација возаче усмери на паркинг који је најслободнији.

Подсећамо, Крагујевац ускоро очекује отварање два Дата центра. Један је на нивоу града и налазиће се у улици Саве Ковачевића.

Донација Народне Републике Кине је у опреми која се налази у завршној фази постављања.

Други Дата центар националног је значаја, јер ће и бек ап већ постојећих државних података бити чуван у центру чија је изградња у току у комплексу Слободне зоне.

Вредност инвестиције је 30 милиона евра у првој фази и рок за завршетак радова је годину дана.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *