Успешна вакцинација против грипа

У крагујевачки Дом здравља ове сезоне пристигло је 6.600 вакцина против грипа. Интересовање грађана је било велико, па је у амбулантама остало врло мало вакцина које заинтересовани грађани, због тренутне прехладе, нису примили.

Према речима лекара у Служби опште медицине Дома здравља, вируса грипа тренутно нема, а ова заразна болест очекује се почетком хладних дана.

Заштиту од вируса, односно вакцине, примили су старији суграђани, труднице и пацијенти који болују од хроничних болести. У

случају великог интересовања пацијената, са појавом грипа, у Дом здравља би требало да пристигне нова количина вакцина против грипа.

Стални апели лекара да би вакцину против грипа требало да приме угрожене категорије грађана дали су задовољавајуће резултате. Ове сезоне велики број Крагујевчана се вакцинисао у врло кратком временском року.

Најзаинтересованији су били старији који имају преко 65 година, као и хронични пацијенти.

Вакцина је најделотворнија метода заштите, безбедна је по људско здравље, а без бојазни је могу примити деца и труднице.

Сваку вакцину, па и ову против грипа, могу да приме искључиво здрави пацијенти.

Здравствена култура наших суграђана подразумева сваки вид превентивног понашања, а заштита од грипа се на најбољи начин постиже вакцинацијом.

Здравствени радници су се махом вакцинисали против вируса грипа с обзиром да свакодневно долазе у контакт са болесним људима. Ипак, има и грађана који су неповерљиви и не желе да приме вакцину.

У Дому здравља у Крагујевцу очекују појаву вируса грипа најкасније до средине децембра.

Пацијенти долазе са тегобама које се уобичајено јављају, а то су: висока температура, отежано дисање, болови у костима и мишићима.

Уколико се лекару са симптомима грипа јави неуобичајено већи број пацијената постоји могућност набавке нових количина вакцине.

Сезонски грип узрокован је увек појавом вируса, а епидемија се уобичајено јавља у периоду од децембра до марта.

Здрав начин живота условиће и смањење ризика од ове болести која може да изазове низ нежељених компликација.

Адекватно облачење, исхрана која подразумева уношење воћа и поврћа, довољно сна и одмора, боравак у природи без обзира на временске услове, смањиће ризик од заразе вирусом грипа.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *