ИТ опрема на изнајмљивање за програмере почетнике

Народна библиотека „Вук Караџић“ добила јe ИТ опрему помоћу које ће корисници имати прилику да на једноставан начин науче основе програмирања.

Крагујевачка библиотека једна је од двадесет у Србији која је учестовала у међународном пројекту и добила ову донацију у оквиру програма Дигитални грађанин.

Корисници библиотеке у Крагујевцу имају могућност да бесплатно изнајме ИТ опрему са микро МекКвин плус роботом помоћу кога на лак и иновативан начин могу да науче основе програмирања.

Микро робот се састоји од тела робота који садржи точкиће, сензоре, батерије и картице на којој се очитава све што се на рачунару програмира.

Опрема најновије генерације, коју је добило двадесет библиотека у Србији, део је свеобухватног СТЕМ пројекта који финансира компанија Гугл.

Робот је повезан са мини рачунаром и кроз задати код има могућност да реализује основне радње, да се креће по замишљеној путањи, прелази препреке, емитује музику и све оно што се испрограмира преко специјалног сајта где се налази едитор за пројектовање.

Крагујевачка библиотека је добила 20 комплета ИТ опреме у вредности од 530 евра.

У наредном периоду у плану су  бесплатне радионице програмирања најпре за најмлађе, али и за све заинтересоване кориснике библиотеке.

Изнајмљивање едукативне опреме је бесплатно и једноставно је за коришћење.

Циљ пројекта Дигитални грађанин који спроводи Инситут за иновативност и развој младих из Загреба је модернизација библиотека у Србији и промоција предности ИТ технологије свим категоријама становништва.  

Извештава новинар РТК Иван Ганић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *