Ивануша: Ситуација у Србији јако озбиљна, очекујемо преко 3.000 новооболелих

Директор Канцеларије Светске здравствене организације (СЗО) у Србији Маријан Ивануша изјавио је данас да је, када је реч о епидемији корона вируса, ситуација у Србији јако озбиљна и да се може очекивати преко 3.000 новооболелих на дневном нивоу већ следеће недеље.

Ивануша је на РТС оценио да ће се ситуација погоршавати из дана у дан – да ће се повећавати број оболелих на дневном нивоу, али и број хоспитализованих и број преминулих од последица ковида 19.

“Не само да су бројке већ сада велике већ се брзо повећавају. Ми можемо очекивати преко 3.000 новооболелих дневно већ следеће недеље, а онда та бројка може још да порасте”, истакао је Ивануша.

Према његовим речима, делта сој се јако брзо шири и због тога је од изузетне важности да се људи вакцинишу.

“Ситуација ће се још погоршати и видећемо те слике које смо гледали раније током другог и трећег таласа. Повећаваће се дневни број оболелих, број хоспитализованих и нажалост и број умрлих. То смо видели у другим државама”, навео је Ивануша.

Оценио је да је охрабрујуће да у земљама с високим процентом вакцинисаних има знатно мање тешких случајева и преминулих од последица заразе.

“Ако погледате тренутну ситуацију, она је лоша у различитим државама европског региона – Грузији, Казахстану, Израелу, Уједињеном Краљевству, Ирској, затим овде у комшилуку у Северној Македонији и Црној Гори. То су државе међу првих десет по броју новооболелих у Европи. Али ако погледате број преминулих онда видите рецимо да међу њима нема Израела, Уједињеног Краљевства, Ирске због тога јер они имају високи проценат вакцинисаних, нарочито унутар рањивих група – људи изнад 40 година”, објаснио је Ивануша.

ИЗВОР: Танјуг

One thought on “Ивануша: Ситуација у Србији јако озбиљна, очекујемо преко 3.000 новооболелих”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *