Изабрани први професионални управници зграда

Крагујевац је добио прве професионалне управнике стамбених зграда. Обуку је завршило тринаесторо управника са подручја Шумадије и Поморавља, док је на територији Крагујевца деветоро стекло лиценце.

До дванаестог децембра станари би требало сами да изаберу управнике, ако до тада то не учине бираће их Скупштина.

Разговарали смо са једним од будућих управника који ће имати задужење у некој вишеспратници на територији Града и како сазнајемо потрудиће се да ова новина што лакше и ефикасније заживи, као и комуникација са грађанима који ће убудуће за све проблеме бити ослоњени на њих.

Крагујевчанин Драган Радовић, напустио је пре девет година, државну службу и отворио своју агенцију за одржавање и чишћење објеката и кроз овај посао стекао доста искуства и поверења код својих суграђана, па се зато пријавио за обуку, и један је од деветоро који је положио испит за професионалног управника.

Законом је предвиђено да се најмање два пута годишње организују обуке и испити за стицање лиценци.

Да ли ће сами станари изабрати управника зграде или ће чекати Скупштину да о томе одлучи, примера ради, питали смо станаре солитера Ц у улици Николе Пашића број осам.

Процењује се да је у целој Србији потребно најмање око петнаест хиљада професионалних управника. Цене за обављање ове функције варирају, по стану кретаће се између 200 и 350 динара.

Из Привредне коморе у Крагујевцу кажу, да је велико интересовање и за наредни круг обуке, а према закону регистар професионалних управника и стамбених заједница требало би да буде завршен до 1.јануара 2018.године.

Извештава новинар РТК Иван Ганић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *