Конкретно решавање проблема особа са инвалидитетом

Савет за унапређење положаја особа са инвалидитетом одржао је данас шесту редовну седницу на чијем дневном реду се нашло усвајање финалне верзије Локалног акционог плана за особе са инвалидитетом у Крагујевцу од 2018 до 2020 године.

Запошљавање, инклузија и уклањање архитектонских баријера приоритет и у наредној години.

Крагујевац је један од четири града у Србији, поред Ужица, Неготина и Смедерева, који је обухваћен пројектом за израду и доношење Локалног акционог плана за унапређење положаја особа са инвалидитетом.

На данашњој седници Савета усвојена је коначна верзија Локалног акционог плана, где су дефинисани приоритети када се ради о потребама особа са инвалидитетом, за следећу годину.

То су пре свега мобилност односно кретање особа са инвалидитетом што подразумева уклањање архитектонских баријера, затим доношење адекватних прописа који се директно односе на чланове удружења инвалида, запошљавање особа са инвалидитетом, као и инклузивно образовање деце инвалида у редовним школама.

Веома добра сарадња удружења и организација особа са инвалидитетом и локалне самоуправе и стручних служби је довољно за реализацију циљева и решавања неких проблема.

Израда Локалног акционог плана за особе са инвалидитетом и реализација активности које су тим документима наведени, неке су од конкретних мера које је град Крагујевац предузео у сарадњи са удружењима и организацијама особа са инвалидитетом.

Град Крагујевац је добио бројна признања за област у којој се решавају проблеми и потребе особа са инвалидитетом. Новим Локалним акционим планом у наредном периоду конкретизоваће се оперативне активности на годишњем нивоу, као и приоритети, које су особе са инвалидитетом и њихове организације предложиле.

На данашњој седници Савета било је речи и о активностима поводом обележавања 3. децембра, Међународног дана особа са инвалидитетом.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *