„Избор за најлепша дворишта“ – тежак задатак пред жиријем

Манифестација „Избор за најлепша дворишта“, која се од 2007. године организује под покровитељством града Крагујевца, потекла је из подрудничког села Влакча.

У овом селу за такмичење се пријавило око 30 домаћинстава, а интересовање је било велико и ове године.

За најлепше двориште је конкурисало 60 домаћинстава, међу којима су најбројнија она из Влакче, а тамичиће се и мештани Петровца, Лужница, Грбица, Горње Сабанте, Дулена, Страгара, Ћумића и других места у околини Крагујевца, али и са територије Кнића, Баточине и Тополе.

Једно од најлепших дворишта у околини Крагујевца које је у два наврата освајало награде је окућница породице Гајић из Влакче.

Нада и Бранислав Гајић, иначе пензионери, имају засађених преко сто ружа, стаблашица и патуљастих врста краљице цвећа, а на зиду старе куће која подсећа на некадашњи начин живота у Шумадији разгранала се црвена пењачица.

Двориште красе мала острвца са цветницама, украсним шибљем, пузавицама и стаблима црвенолисног јавора и руја.

Пред жиријем који свакодневно обилази лепо уређена дворишта је тежак задатак – да одабере најлепше окућнице и додели награде у четири категорије – за најлепше двориште, најлепше парковско двориште, етно двориште и најлепши детаљ.

Иницијатива за ову манифестацију која сваке године окупља и ујединњује љубитеље цвећа и лепог животног окружења је потекла из Влакче.

За учешће на такмичењу чији је носилац Градска туристичка организација из овог села се увек пријави велики број домаћинстава.

Манифестација „Избор за најлепша дворишта“ организује се и у другим општинама Шумадијског управног округа – Баточини, Книћу и Тополи.
Најуспешнији такмичари добиће награде и признања, а вредни и маштовити баштовани су пример другима како да уреде свој животни простор и сачувају животну средину.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.