Издвојено 1,2 милиона евра за развој ГИС-а

Европска унија је преко развојног програма ЕУ ПРО издвојила 1,2 милиона евра за развој географских информационих система.

Један од одобрених пројеката је и Унапређење и развој Географског информационог система у Крагујевцу, Книћу и Рековцу.

Укупна вредност пројекта је преко 170 хиљада евра.

Географски информациони системи омогућиће локалним самоуправама да, користећи савремену рачунарску технологију, на једном месту прикупљају, обрађују и управљају просторним подацима и тако боље планирају развој и ресурсе, али и заинтересују потенцијалне инвеститоре.

Овим пројектом унапредиће се географски информациони систем града Крагујевца и створити нови за општине Кнић и Рековац.

Резултат пројекта биће и заједничко управљање отпадом, стварање информационе основе за просторне податке о стању транспортне инфраструктуре и јавних простора.

То ће помоћи и у промоцији туристичких потенцијала општине Кнић и Рековац, као и афирмацији развојних потенцијала и инвестиционих локација града Крагујевца.

Увођењем географских информационих система побољшаће се рад локалних самоуправа, јер умрежене институције и обједињене базе података омогућавају ефикасније пружање услуга грађанима, инвеститорима и свим другим корисницима, а допринеће и бољем управљању земљиштем и процени друштвено-економских потенцијала градова и општина.

Европска унија ће преко ЕУ ПРО програма пружити подршку локалним самоуправама у процесу увођења и развоја ГИС – а кроз набавку софтвера и хардвера као и неопходне рачунарске опреме, при чему ће најважнија компонента бити обука запослених у локалној администрацији.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.