Изградња зграде ФИЛУМ-а почетком наредне године

Просторни проблем Филолошко-уметничког факултета у Крагујевцу, који ни после 19 година од оснивања нема сопствену зграду, коначно ће бити решен.

Уколико се све буде одвијало по плану, радови на локацији у близини Економског факултета могли би да стартују почетком наредне године, изјавио је данас у Крагујевцу министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић.

Новац за финансирање овог пројекта обезбедиће држава из кредита Развојне банке Савета Европе.

Решавање просторног проблема Филолошко-уметничког факултета Универзитета у Крагујевцу је на помолу.

За разлику од досадашњих генерација студената који су скоро две деценије наставу пратили на неколико локација у граду, будући филолози, музички и ликовни уметници, школоваће се на једном месту – у сопственом простору ове образовне установе.

Држава је изградњу зграде ФИЛУМ-а уврстила међу 15 приоритетних пројеката који ће бити финансирани новцем из кредита Развојне банке Савета Европе, у укупном износу од 95 милиона евра.

На састанку градоначелника Николе Дашића и његових сарадника са министром Бранком Ружићем отворена су бројна питања у области образовања, попут могућности изградње једног вртића у Крагујевцу, Научно-технолошког парка и инвестицијама у школске објекте, који се налаже у лошем стању, попут школе у Белошевцу.

Унапређење услова за одвијање образовно-васпитног процеса у предшколским установама основним и средњим школама и на факултетима, један је од приоритета Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

У складу са тим је дигитализација, која је од посебног значаја за образовни систем, јер су управо ти алати омогућили да преласком на наставу на даљину процес стицања знања не буде угрожен.

Извештава новинарка РТК Бојана Крстић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *