Универзитет у Крагујевцу обележио 45 година постојања

Универзитет у Крагујевцу је један од лидера високог образовања и срце академског живота у Србији, казао је министар просвете, науке и технолошког развоја, Бранко Ружић на Свечаној академији која је одржана поводом 45 година постојања крагујевачког универзитета.

Прослави су, поред ресорног министра, присуствовали председник Српске академије наука и уметности, Владимир Костић, градоначелник Никола Дашић, ректор Ненад Филиповић и бројне званице и гости.

Свечаном академијом у амфитеатру Правног факултета обележено је 45 година постојања Универзитета у Крагујевцу.

Била је то прилика да ректор Ненад Филиповић гостима представи резултате рада између две годишњице, за период који није био нимало лак, с обзиром на то да пандемија корона вируса није дозволила да се реализују сви планови.

Он што је свакако за понос, је изградња 150 станова за младе истраживаче, нагласио је Филиповић.

Универзитет у Крагујевцу данас у свом саставу има 12 акредитованих факултета са статусом правног лица, дозволама за рад, који се налазе у 6 градова централне Србије: Крагујевцу, Чачку, Јагодини, Краљеву, Ужицу и Врњачкој Бањи.

На факултетима данас студира преко 20 000 студената на више од 120 студијских програма, на свим нивоима студија, у свих пет научних поља.

Студијске програме реализује више од 1100 наставника и сарадника и преко 600 истраживача.

Све то ову високошколску установу чини једним од лидера високог образовања у Србији, рекао је министар просвете, Бранко Ружић.

Истичући да се сарадња САНУ и Универзитета у Крагујевцу огледа кроз легат Николе Коке Јанковића, председник Српске академије наука и уметности, Владимир Костић је изразио наду да ће САНУ у блиској будћности отворити свој огранак у Крагујевцу.

Честитајући дан и славу Универизитета у Крагујевцу, градоначелник Никола Дашић је истакао да је поносан на резултате које постижу и на пројекте које реализују у сарадњи са локалном самоуправом.

Драго ми је што су у претходном периоду формирана два нова мастер студијска програма који прате нове трендове и привредна кретања у друштву.

Универзитет у Крагујевцу је данас прославио и своју славу Светог апостола и јеванђелиста Јована Богослова.

Славски колач је пресекао Епископ шумадијски Јован, уз саслужење крагујевачког свештенства. Честитајућу славу универзитета, Владика Јован је пожелео да сви запослени и студенти у овој институцији следе пример Светог Јована љубљеног апостола Христовог.

Извештава новинар РТК Дарко Милошевић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *