ИЗЈЗ: Мање загађење него прошле године

Институт за јавно здравље у Крагујевцу задужен је за мерење загађења ваздуха.

Последи подаци показују да су параметри током јануара и у првој половини фебруара ове године бољи у односу на исти период прошле године.

Ипак, у појединим деловима града мерења указују да су параметри загађења повећани, а да су загаћивачи углавном индивидуална домаћинства која користе  еколошки неподобна горива за огрев и велика фреквентност саобраћаја.

Надлежни наводе да нема разлога за панику, а охрабрује чињеница да ће у наредном периоду, заменом котолова у Енергетици,  систем даљинског грејања бити у складу са еколошким стандардима.

Због географског положаја града, струјања ваздуха, фреквентности саобраћаја, али и око 40 хиљада домаћинстава која за огрев користе дрва, угаљ и нафту, у Крагујевцу је у појединим деловима града измерено прекорачење параметара загађености ваздуха.

Ваздух контролисан на раскрсници код Медицинске школе, али и део код Мале ваге, у јануару је био оптерећен честицама чађи и црног дима.

На аутомобилима, али и симсу прозора уочавају се честице чађи, а међу загађенијим деловима града су и насеља Пивара и Аеродром.

Апарати за мерење загађености ваздуха налазе се у згради Института за јавно здравље, који 24 сата прате стање. 

Мерење се обавља и на Аеродрому, код школе Мирко Јовановић.

Подаци говоре да су у јануару, у овом највећем градском насељу, три дана биле повећане вредности загађења ваздуха.

Према евиденцији података, параметри загађења ове године су мањи него 2020.

Честице чађи се не виде голим оком, а уносе се у плућа удисањем.

Оне не могу да се избаце из организма кашљањем и кијањем, наводе лекари.

Грађани који су у трећем животном добу, или болују од хроничних болести би требало да избегавају вечерње и јутарње шетње.

На опрезу би требало да буду и најмлађи Крагујевчани.

Са престанком грејне сезоне квалитет ваздуха ће бити бољи.

Ипак, требало би интензивно радити на колективној свести грађана, а апел стручњака је да строго следе препоруке и савете лекара како би се очувало здравље људи. 

Извештава новинар РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *