Изложба „Британци и Други светски рат у Југославији“

У Музеју „21 .октобар“ отворена је документарна изложба „Британци и Други светски рат у Југославији“, чији је аутор пуковник Ник Илић, војни аташе у британској амбасади у Србији.

Поставка је посвећена 75. годишњици од завршетка Другог светског рата, која је обележена прошле године.

Чине је бројне фотографије и документи које је аутор годинама прикупљао, а који сведоче о времену у коме је британска војска била једна од савезница Југославије у борби против фашизма.

Изложба је отворена без присуства публике, а заинтересовани поставку могу да погледају до 21. априла.

Након Београда, Ужица, Ниша и Крушевца, изложба „Британци и Други светски рат у Југославији“ отворена је у Крагујевцу.

Аутор поставке је пуковник Ник Илић, војни аташе британске амбасаде у Србији, чији се отац Илија током Другог светског рата борио као припадник Динарске четничке дивизије Југословенске војске.

Илић се након напуштања земље 1945. године, доселио у Енглеску, где је засновао породицу.

Југословенски корени и породична историја мотивисали су Ника Илића да на овај начин сачува од заборава не само сећање на жртве, већ причу о савезништву британске војске и српског народа у борби против фашизма.

Грађу за изложбу Илић је добио из Британског националног архива, Ратног музеја из Лондона, као и од породица британских ратних официра који су учестовали у рату.

Њен значај огледа се и у томе што пружа могућност млађим генерацијама у Србији да боље разумеју историју.

Изложба је, због пандемије корона вируса, отворена без присутва публике.

Љубитељи историје поставку могу да погледају до 21. априла, сваког дана од 9 до 16 часова, уз поштовање прописаних противепидемијских мера.

Уколико епидемиолошка ситуација буде повољна, у Спомен-парку планирају свечано затварање изложбе, у присуству њеног аутора, пуковника Ника Илића.

Извештава новинарка РТК Бојана Крстић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *