Изложба цртежа из Легата Николе Коке Јанковића у оквиру Мајских свечаности

У оквиру Мајских свечаности, Народни музеј у Крагујевцу организује изложбу “Пејзажи: урбани и рурални, цртежи и акварели” из збирке легата Николе Коке Јанковића.

Двадесет и пет цртежа изложено је у Легату Николе Коке Јанковића поводом обележавања Ђурђевдана – Дана града Крагујевца.

Грађани Крагујевца ће, 6. маја на Дан града, имати прилику да на програму Радио-телевизије Крагујевац погледају вирутелну изложбу овог славног вајара.

У Легату Николе Коке Јанковића изложено је 25 цртежа и акварела, градских и пасторалних призора, изведених графитном, оловком у боји, лавираним тушем, фломастером и воденим бојама.

Ова дела настала у периоду од 1945. до 1997. године, пружају са неуобичајеног аспекта јединствен увид у развој уметничког израза Николе Коке Јанковића.

Збрику цртежа у Легату Николе Коке Јанковића чини више од 1100 јединица.

Према речима историчарке уметности катарине Бабић, радови малог формата настали на отвореном указују на неповољније тренутке у којиме је уметник преносио своје интимне импресије и визије различитих предела.

Цртеже и аквареле славног вајара академика Николе Коке Јанковића грађани могу погледати 6. маја на Дан града, у специјалном програму који припрема Радио телевизија Крагујевац.

Извештава новинарка РТК Нина Бајић

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *