Изложба посвећена Јовану Стејићу

Под покровитељством Министарства културе Републике Србије, а уз подршку града Крагујевца, у румунском Араду је почетком октобра отворена документарна изложба посвећена првом српском лекару Јовану Стејићу, који је радио на двору Обреновића.

Аутори изложбе, у оквиру које је промовисана и двојезична књига на српском и румунском језику су Крагујевчани – Ненад Карамијалковић, етнолог и антрополог и Славко Степановић, историчар.

Ова изложба гостоваће и у градовима у Србији, а Крагујевчанини ће је видети у оквиру Ђурђевданских свечаности.

Лекар Јован Стејић учинио је много тога за град Крагујевац, али и за развој медицине упоште.

Зачетник је медицинске литературе, а у крагујевачкој историји познат је по томе што је са Словаком Карлом Пацеком покренуо отварање ординација у које је долазило грађанаство тадашње Милошеве престонице, као и увођење санитетског возила за пацијенте који нису живели на двору Обреновића.

У сарадњи са Србима који живе у Мађарској и Румунији, изложба посвећена Стејићу отворена је у његовом родном граду Араду.

Поставка комплексне изложбе посвећене Стејићу брижљиво је припремана у Крагујевцу, Румунији, Мађарској и Бечу, а носилац овог пројекта, који је са 500 хиљада динара финансирало Министарство културе, је Историјски архив Шумадије.

Документарна изложба посвећена доктору Стејићу биће предтављена у Темишвару почетком новембра на „Данима српске културе“.

Поводом обележавања два века од проглашења Крагујевца првом престоницом модерне Србије, изложбу ће видети и Крагујевчани, у оквиру Ђурђевданских свечаности.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *