Изложба старих српских средњовековних рукописних и штампаних књига

Изложба старих српских и средњовековних рукописних и штампаних књига из збирке нашег суграђанина и библиофила Верослава Радовића, отворена је данас у Историјском архиву Шумадије.

Ову јединствену поставку заинтересовани могу да погледају до 15. марта.

Изложбу чини тридесетак фототипских издања српских рукописних књига, чија је капитална вредност сачувана захваљујући колекционару Верославу Радовићу.

Међу њима су Мирослављево јевађеље, Номоканон, Радослављево јеванђеље, а део ове колекције је и Душанов законик који су урадили хиландарски монаси на пергаменту.

Библиотеку овог колекционара чини више од 3.000 књига, а ово је јединствена прилика да се на једном месту виде верне оригиналу фототопије наших најзначајнијих рукописних и штампаних књига које су настале у периоду од 11. до 16. века.

Најстарија књига је Остромирово из 1056, а најмлађа изложена фототопија је Рујанско јеванђеље из 1537. године.

Оригинали ових књига налазе се у осам држава Европе и у преко 20 институтција, приватних збирки и легата.

Све књиге су израђене у високом квалитету, врхунској штампи, скупом повезу и веродостојна су издања оригиналу.

Штампали су их и објављивали универзитети, цркве, академије наука. Реч је о репринт издањима која представљају непроцењиво културно благо Србије.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *