Како унапредити родну равноправност?

Иако према Закону о родној равноправности, сви органи јавне власти, послодавци, синдикати и политичке странке имају обавезу да Министарству за људска и мањинска права и друштвени дијалог доставе годишњи извештај о родној равноправности, већина њих током 2021. и 2022. године то није учинила.

У циљу подизања свести о важности родне равноправности у нашем друштву, ресорно министарство је покренуло капмању током које ће све актере овог процеса подсећати на законску обавезу и пружити им смернице за припремање извештаја.

Кампања Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог настављена је у Крагујевцу инфо-сесијом на тему извештавања о остваривању родне равноправности као обавезе органа јавне власти, послодаваца, политичких и синдикалних организација. Циљ кампање је равноправно друштво у коме владају принципи једнаких шанси и могућности.

Министартво за људска и мањинска права и друштвени дијалог ову кампању спроводи уз подршку Немачке развојне сарадње, у оквиру пројекта „Подршка социјалном укључивању у Србији”.

Град Крагујевац је лидер у овој области, о чему сведоче бројна признања крунисана Логом равноправности.

На данашњој инфо-сесији представљене су обавезе које обвезници треба да испуне, подзаконска акта којима се ближе одређује начин извештавања, као и смернице за примену поменутог закона.

После Ужица, Новог Сада и Крагујевца, инфо-сесије у оквиру кампање „Унапреди родну равноправност“ биће одржане у Нишу и Београду.

Извештава новинарка РТК Бојана Крстић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *