Изложба „Свила“ у Народном музеју у Крагујевцу

У Народном музеју у Крагујевцу, отворена је изложба „Свила“ из Збирке одељења за етнологију која обједињује 64 предмета културне баштине из 19. и прве половине 20.века.

Поставку „Свила“ публика може погледати у наредна два месеца.

 Фонд Збирке одељења за етнологију Народног музеја у Крагујевцу садржи предмете који су у целости израђени од домаћег свиленог платна, затим комбинацијом свиле са другим материјалима, као и предмете који су украшени везом или чипком. Поставка је део наше културне баштне.

Народни музеј са изложбом „ Свила“ учествује у програму обележавања Сретења, односно Дана државности ове године. 

Фонд Збирке одељења за етнологију Народног музеја у Крагујевцу, на основу сачуваних оригиналних ношњи и текстилног покућства, ликовних, писаних извора и усмених предања, приказује начин живота наших суграђана, али и производњу и употребу свиле крајем 19 и у првој половини 20 века.

Традиција израде и употребе предмета израђених од свлених нити,  далеко је старија, подсећају етнолози и додају да заинтересовани посетиоци изложбу могу погледати до априла.

Извештава новинар РТК Ксенија Ђерковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.