Изложба војне технике на аеродрому у Батајници

На војном аеродрому „Пуковник – пилот Миленко Павловић“ данас је почео приказ дела способности српских војних снага под називом „Штит 2022“, у присуству председника Србије Александра Вучића и других званичника.

Јединица Гарде Војске Србије председнику Вучцићу предала је рапорт, а после тога почео је динамички приказ изложене војне опреме и наоружања ВС.

Приказу присуствују српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, министар унутрашњих послова Александар Вулин и председник Скупштине Ивица Дачић.

На приказу биће представљено скоро сво наоружање које копнена војска, противваздушна одбрана и ратно ваздухопловство ВС има, укључујући и нови недавно набављени ПВО систем средњег домета ФК3, који је недавно стигао из Кине.

Приказ организују Министарство одбране и Војска Србије(ВС), а присуствују му поред председника Вучића, министар одбране Небојша Стефановић и начелник Генералштаба ВС Милан Мојсиловић.

Претходно је у 8.30 почела изложба војне технике која ће моћи да се разгледа до 15 часова.

На приказу учествује више од 1.000 припадника ВС, више од 300 борбених средстава наоружања и војне опреме и више од 60 авиона, хеликоптера и даљински управљивих летелица.

Најатрактивнији део приказа биће летови авиона Ратног ваздухопловства, а летеће сви типови авиона којима Ратно ваздухопловство располаже- МИГ-29,орао, Г-4 Супер Галеб и Ласта, као и хеликоптери Ми-35М, Ми-17, Ми-8 и „Ербасови” Х-145М.

Представљени су и системи ПВО ФК3, Панцир-С1, ПАСАРС-16, С-125 Нева, Мистрал 3 и други.

Статички приказ подељен је на две групе – једна група се односи на наоружање и војну опрему која се налази у оперативној употреби, а друга група на војну опрему која се налази у развоју.

Током динамичнног приказа кроз десетак сценарија биће приказан део оперативних способности ВС у ваздушном простору, употребом свих типова авиона и летелица са којима располаже ВС.

Биће приказана шира блокада рејона и извиђање борбеног распореда непријатеља, ваздухопловна ватрена подршка у припреми десантне просторије, хеликоптерски десант специјалних снага, борбено трагање, спасавање и извлачење специјалних снага, поседање ватреног положаја артиљеријских јединица, ваздухопловна ваздушна подршка и ловачка заштита и друго.

То ће бити добра прилика да се у координацији и садејству са припадницима копнене војске на земљи покаже део способности не само 63. падобранске бригаде и 72. бригаде за специјалне операције, већ и ловачке и ловачко-бомбардерске авијације.

Биће изведен хеликоптерски десант, а завршиће се са ваздухопловним дефилеом и демо-скоком припадника 63. падобранске бригаде.

Публика ће моћи да приђе новим хеликоптерима, али и да изблиза види шта све могу специјалне бригаде Војске Србије.

Они ће на војном аеродрому у Батајници приказати и нове елементе које примењују у својој редовној обуци.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *