Измена закона о извршењу

У Србији је у завршници јавна расправа о изменама Закона о извршењу и обезбеђењу, што значи да ће за десетак дана предлог измена бити упућен Скупштини на усвајање.

Министарка правде Нела Кубуровић најавила је да најзначајнија предложена новина да је онемогућена продаја непокретности у којој дужник станује у случају комуналних дугова у износу до 5 хиљада еура.

Грађани подржавају иницијативу о овим законским изменама, а представници Министарства правде сагласни су да је после три године уочен низ злоупотреба и мањкавости које се морају зауставити, оценио је Мирко Чикириз државни секретар.

Комори јавних извршитеља, представницима Министарства правде грађани су три године уназад, колико је Закон о извршењу и обезбеђењу на снази, указивали на непоштовање правила у вези са пописом, проценом и продајом непокретности.

Последњих годину дана на адресу Коморе јавних извршитеља упућено је 758 притужби на рад извршитеља, а Министарство правде до сада је изрекло три трајне забране рада извршитељима.

Продаја станова дужника у бесцење, нереални процеси поступка и још веће награде које су себи додељивали, односно муњевито се обогатили најизраженији су проблеми.

За то време, медији су три године пратили потресне приче како су грађани у најтежим ситуацијама остајали без крова над главом.

Иницијативу да се стане на пут оваквим злоупотребама и примерима покренули су пријавама грађани.

Министарство правде организовало је јавну расправу о изменама закона коју ради поглавља 23 подржава Европска унија.

Изменама закона потпуно ће бити заштићене породиље, деца, плате и пензије до износа који могу да угрозе егзистенцију дужника.

Извршитељима се забрањује учествовање у лицитацијама,нема више он лине продаја, забрањује се и нагомилавање трошкова, а детаљно је разрађено начело сразмере кроз цео закон.

Поред тога, двоструко су продужени рокови застарелости за гоњење јавних извршитеља уколико су повредили закон.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *