Измене закона о заштити потрошача ускоро пред парламентом Србије

Нови закон о заштити потрошача којим ће бити уведено вансудско решавање потрошачких спорова уз обавезно учешће трговаца, као и прекршајни налози за трговце ускоро ће бити измењен.

Иако је и до сада у закону било предвиђено вансудско поравнање у пракси није заживело.

Сви проблеми су решавани на посредан начин са трговцима путем медијатора.

Новим законом је предвиђено да ће трговац бити обавезан да учествује у вансудском поравнању на основу захтева потрошача, наводи Зоран Николић из Организације потрошача Крагујевац.

Свако усклађивање закона има за циљ да побољша положај грађана, односно потрошача, наводи Зоран Николић из Организације потрошача Крагујевац који додаје да је редовно ажурирање Закона о заштити потрошача добар пут у развоју демократије.

Земље чланице Европске уније одавно на најбољи начин, законским одредбама штите права потрошача.

Имајући у виду да смо као земља чланица на листи за приступање чланства у Европској унији мораћемо да и овај закон ускладимо са европским,наводи Николић.

Оно што као потрошачи можемо да очекујемо је увођење вансудског решавања спорова.

Још увек је непознаница када ће се у републичком парламенту расправљати о нацрту новог Закона о заштити потрошача, али је сасвим извесно да је у изради и да ће у најкраћем року о њему расправљати народни посланици.

Како заштитити грађане од продаваца који позивају потрошаче телефоном и нуде продају, питају се многи грађани.

Уколико потрошачи не желе такву продају услед другог телефонског позива агенције која нуди робу могу да их пријаве надлежнима а казна која је прописана за тај прекршај наплаћује се у износу од 300 хиљада до 2 милиона динара.

Када је реч о рекламацијама роба којом су потрошачи најчешће незадовољни су обућа, бела техника, мобилни телефони и рачунари.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *