Извозна документација и Ата карнети доступни у Крагујевцу

Привредници који су раније по извозну документацију морали да иду у Београд, сада документа могу подићи у Регионалној привредној комори у Крагујевцу.

Пренос јавних овлашћења из Привредне коморе Србије сада је и у Регионалним привредним коморама.

Олакшан начин овере извозне документације има велики значај за привреднике који робу пласирају на инострано тржиште.

У Регионалној привредној комори наводе да у Крагујевцу сва физичка и правна лица могу да подигну и Ата карнет – документ који важи 12 месеци и којим се у иностраноство износи широка робна палета.

Како би привредници на што једноставнији и практичнији начин оверили документацију неопходну за пласирање робе на инострано тржиште, целокупни посао могу обавити у Крагујевцу у Регионалној привредној комори.

За ове намене, привредници који се баве извозом, до недавно су морали да иду у Београд.

Сада оверу могу да заврше у Крагујевцу, чиме је реализација извозних послова постала ефикаснија.

Правна и физичка лица која користе Ата карнете, документ који је неопходан на граничном прелазу приликом изношења робе различите врсте, од недавно се може подићи и у Регионалној привредној комори у Крагујевцу.

Овај документ важи 12 месеци и издаје се за робу која се привремено износи из земље, а затим се враћа у Србију у непромењеном стању. Та роба би требало да буде лако препознатљива на граници.

То су углавном трговачки узорци, научна и стручна опрема, сајамски експонати, изложбени предмети или музички инструменти.

У Регионалној привредној комори наводе да је за оверу и прибављање извозне документације и Ата карнета интересовање велико.

Интересантно је напоменути да је 77 земаља света приступило Конвенцији, која се односи на документ Ата карнета.

Од скорије је проширена листа производа, који се односе на подручје Кине, а за које је неопходно имати Ата карнет.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *