Јачање превентивних антикорупцијских механизама

Борба против корупције биће децентрализована и на дохват руке грађанима. Локални антикорупцијски план за град Крагујевац пројектован је за дугорочан период, односно обухвата време реализације до 2019 године.

Овај документ између осталог предвиђаће и формирање јединствене базе података свих некретнина са којима град располаже.

Први Локални антикорупцијски план, Град Крагујевац усвојио је још 2011. године. Пред радним тимом је усвајање новог, који ће важити до 2020. године.

Документ предвиђа јачање превентивних антикорупцијских механизама на нивоу локалне самоуправе, која је у препоруци из Извештаја о скринингу идентификована као једна од области посебно осетљивих на корупцију.

Задатак радног тима биће формирање комисије која ће бити задужена за праћење имплементације овог плана.

У Локалном антикорупцијском плану, изузетно је значајно поглавље које говори о управљању донацијама, и формирању јединствене базе података свих некретнина са којима град располаже.

Ова врста антикорупцијске децентрализације предвиђена је Акционим планом за преговарачко поглавље 23 између Србије и Европске уније.

Документ предвиђа јачање превентивних антикорупцијских механизама на нивоу локалне самоуправе.

Увођење локалних механизама за борбу против корупције, кроз доношење локалних планова и формирање антикорупцијских тела, представља својеврсну антиантикорупцијску акцију у Србији, јер ће борба против корупције бити децентрализована, надохват руке грађанима.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *